Bågskytte

Bågskytte har varit en mycket populär företeelse, ända sedan den uppfanns i Kina för mellan 20.000 och 70.000 år sedan.
Dagens pilbågar är dock väldigt moderna, jämfört med de enkla bambu-pilbågar man från början konstruerade. Bågskytte kan utövas av alla människor.

Här i Gotvik har vi bågskytte på flera av våra event. Bågarna vi använder är av Långbåge modell och det förekommer även en del  flatbows, men de ska se tidsenliga ut, även pilarna är av trä med riktiga fjädrar.
Vi har tävlingar med andra SCA föreningar, där man kan får ranker och se hur man står sig i  värden.

Är du intresserad av bågskytte och medeltid , så finns alla här hos oss! 

/Marc bågskytte kapten

Historisk info.
Pilbågar har även, ända fram till 1800-talet, använts som försvars- och anfallsvapen i arméer. Drottning Elisabet I av Englands armé, bestod till en betydande del av bågskyttar, och så gjorde också de ryska tsarernas arméer.

Och Englands tidigare kung, Wilhelm Erövraren, vann Slaget vid Hastings år 1066, mycket tack vare att han lät sin armé skjuta pilarna uppåt, så att pilarna föll ned där fienden inte hade skydd av sköldar. Bågskyttearméer betraktades som lömska, eftersom de var ljudlösa och slagkraftiga, och de var till stort förtret för motståndarna.

Användandet av pilbågar i arméer började dock långsamt att minska redan på 1500-talet, till förmån för de mer effektiva stridsmedlen eldvapnen.

Just kungligheter har ofta haft ett gott öga till bågskytte, och den engelske, grymme, men kulturellt bevandrade kung Henrik VIII (8), åtnjöt ett gott renommé som bågskytt, och landsmaninnan drottning Viktoria övade gärna bågskytte på sina societetsträffar, eftersom hon tyckte att bågskytte var en mycket givande sport.

Comments are closed.